En ny skuffende artikkel i Vårt Land

SSPX vender blikket mot Norden. De ser på seg selv som de sanne katolikkene og forsøker nå å etablere seg i Norden. Holocaustfornekter rahbilitert av paven.

Slik skriver Vårt Land i dag, som overskrift på en ganske så upresis artikkel om opphevelsen av ekskommuniakasjonene. Et stort bilde av biskop Williamson pryder artikkelen, det er tydeligvis fordi han har fornektet Holocaust at ekskommunikasjonene er opphevet. (NB: satire)

Jeg sendte en mail til Vårt Lands journalist, men man blir ganske matt når presisjonsnivået er på et slikt plan også i Vårt Land. (Det tristeste med slike artikler er at de fungerer som en kritikk og latterliggjøring av Kirken og vår kjære pave.)

OPPDATERING:
VL’s artikkel fredag var ganske mye mer presis: http://www.vl.no/kristenliv/article4084208.ece

4 hendelser på “En ny skuffende artikkel i Vårt Land”

 1. Er enig med pastor Oddvar at artikkelen i Vårt Land er ganske så upresis og gir et fullstendig feil bilde av Kirken.
  Men på den andre siden synes jeg at «hierarkiet» nå bør ta et kraftig oppgjør med personer og eventuelle organisasjoner som røper antisemittiske tendenser, selv om noenlunne oppgående mennesker forstår at eks. biskop Williamsons meninger ikke henger på greip og er hinsides all fornuft. Det er ikke nok å be slike slike mennesker om å holde munn, men de må røykes ut, konfronteres med sine holdninger og «ikke få dø i synden»

 2. Mange har tydeligvis blitt indignert over at en biskop innen SSPX har fornektet gasskamre under den annen verdenskrig. Man kan bare si velkommen etter. Det er velkjent at SSPX har tiltrukket seg visse elementer av ekstrem karakter. Det er en av grunnene til at jeg ikke har hatt lyst til å overvære deres messer på Eidsvoll.
  Det er derimot langt viktgere å reflektere over hvorfor det aldri har vært et tema i bispedømmet omkring misbruket, og den falske eukaristi, blant flere prester. Dette har skjedd i åresvis. Forunderlig er det også at prester, hvis politiske omdømme har vært katastrofalt, blant annet med hyldest og sympati for Stalin, Mao o.a., aldri er blitt tilsnakket av biskopen. En ordensprest var tilhenger av regimet i DDR. To tidligere ledere av katolsk ungdom hyllet i sin tid både Mao og Stalin. Dette har vært et ikke-tema i bispedømmet. Er det på tide at en person med ansvarlighet og sundt omdømme skriver denne del av historien ?
  Nå har en SSPX-biskop blitt tatt med buksne nede, og det har skapt skandale. Pavens intensjon med å få kontroll over disse skismatikerne må vi sette stor pris på…, men for oss som er totalt vaksinert imot anti-semittisme og jødehat, kan se dette i en større sammenheng, og da synes det som om våre hjemlige debattanter har kommet litt ut av proporsjoner..

 3. Knut-Erik – jeg vil ikke si at jeg er indignert over Williamson. Jeg forkaster hans uttalelser fullstendig, og det er en helt annen sak. Og som Claes sier i en annen tråd, dette er vel ikke synspunkter han har utviklet de siste par månedene? Han er vel ingen enslig svale i sspx heller, som du selv også er inne på? Williamson, og andre innenfor denne oppskrytte gruppen, er f.eks. også i mot at kvinner skal få høyere utdannelse, noe som ikke har noe å gjøre med Den katolske kirkens syn på noe som helst. Dette er bare et surrete reaksjonært politisk standpunkt. Det ser ut for meg som om skisma, fra Bysantz i 1154 til Martin Luther og det oppblåste sspx, er uløselig knyttet til politikk og mer eller mindre medvitende støtte til odiøse politiske retninger. Og derfor må jeg si det gleder meg storlig å høre at du ikke har deltatt i Eidsvoll. Jeg trodde ellers at messefeiringene i Eidsvoll var TLM og ikke sspx-messer. Jeg hadde uansett ikke trodd om deg at du deltok i politisk tvilsomme forsamlinger, men deilig å få det bekreftet likevel!

  Jeg forstår og deler din indignasjon fullstendig over at ingen oppgjør er blitt tatt med raddiseriet i Kirken i samme grad. Her reflekterer nok Kirken et problem i verden forøvrig. Jeg tror det har noe å gjøre med at sosialismen ikke har hatt noen Nürnberg- prosess. Ikke noe konkret, skjellsettende historisk oppgjør hvor juridisk og filosofisk gjenomgang av forbrytelsene kan knyttes til avsluttende domsavsigelser og dermed standard for hvordan sosialismens forbrytelser mot menneskeheten skal forstås. Litt av problemet, for å si det slik, bunner i at sosialismen ikke begikk folkemord, dvs. etnisk rensing, men slaktet for fote og i vilden sky sine egne som andre. Vi mangler analytiske navn og begreper for dette, og jeg er hjertens enig med deg at noen burde finne de begrepene snart. Men sosialistenes forbrytelser er av den grunn ikke verre enn nazistenes, eller at det blir noe mindre viktig å bruke de standardene vi har for holocaustfornektere når noen dukker opp. Ikke sett dette opp mot hverandre.

  Jeg tror derfor ikke det ble skandale fordi en sspx-biskop ble tatt med buksene nede, som du sier, men fordi det tydeligvis ikke har vært noen vilje til avstandtaken internt. Siden man har en standard for å kjenne igjen holocaustfornektelse, er det enklere å utstøte den. Hvis man vil. Det interessante er at den kommer nå, etter opphevelsen av ekskommunikasjonen.

 4. Anna Rögnvaldsdottir

  Jeg håper jeg får lov å forsvare meg. Dette er altså et personlig forsvar.

  Det er kanskje dumt å børste støvet av denne saken. Men av tilfeldighet så jeg disse kommentarene, og ble ganske paff. Dette er det dummeste jeg har sett lenge. At SSPX tiltrekker seg folk av ekstrem politisk holdning er en overdrivelse. Det er spesielt en person som alltid kommer opp når dette diskuteres i Norge, og det «elementet» var to ganger i Messe her i Eidsvoll.

  Jeg har en karrier å passe på, ved en prestisjetung institusjon her i Norge. Jeg bor på Eidsvolls «vestkant». Er det sannsynlig at jeg risikerer mitt gode renomè med å holde politiske messer, av høyreekstremistisk karakter i mitt hjem? Det er troen som betyr alt for meg.

  At noen av SSPX sin tilhengere er politiske er sikkert sant. Men det er mange der som ikke er politiske i det hele tatt, ja nesten politiske idioter som jeg selv, f.eks. Og jeg kan opplyse at det er èn «isme» som mest preger dem, det er «Krists-isme». Det var den ismen som ble mest praktisert i mitt hjem, med hyggelige middager etterpå, hvor det ble ikke sagt et ord om politikk.
  [RED.: Kommentaren er redigert.]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen