Kardinal André Vingt-Trois, erkebiskop i Paris, feirer TLM

Kardinal André Vingt-Trois, erkebiskop i Paris og leder av den franske bispekonferansen, har feiret to store messer etter messeboka fra 1962 (TLM) de sist ukene, tredje søndag i advent og i går.

De franske biskopene virka svært så negative da pave Bendikt frigjorde den gamle messen for 1 1/2 år siden, men nå har altså Frankrikes ledende biskop feira den gamle messen to ganger på kort tid. (De som kjenner Frankrike bedre enn meg, kan kanskje prøve å forklare hvorfor dette skjer.)

Det sies at man i går ønska at biskopen skulle feire en høytidelig pontifikalmesse, men at han selv valgte å feire en noe enklere missa cantata – muligens var han usikker på de mer kompliserte rubrikkene. Les mer om messen her.

5 hendelser på “Kardinal André Vingt-Trois, erkebiskop i Paris, feirer TLM”

 1. «De som kjenner Frankrike bedre enn meg, kan kanskje prøve å forklare hvorfor dette skjer.»
  Hø… hvem tenker du på? :-)
  Ditt spørsmål er enkelt å svare på. Kardinal Vingt-Trois har ALDRI vært negativ mot tradisjonelle latinske Messe. Derfor er det ikke virkelig en endring hva ham angår. Og nå føler han seg ansvarlig for at andre biskoper i Frankrike godtar Pavens Motu Proprio «Summorum Pontificum». Det skal trolig kreve sin tid, for i Frankrike blir liturgiske emner ofte blandet med andre krangler … å krangle er typisk fransk.

 2. Nå har mange franske prester og biskoper lest den gamle messen i Frankrike i mange år. TLM-messen har stått sterkere i Frankrike enn i andre land i Europa. Kanskje vår franske venn kan si noe om dette. Paven sier at TLM-messen representerer en så sterk åndskraft, slik at ingen kan klare å stoppe denne. Han vet hva han snakker om, og vi vil se en oppbomstring av den tradisjonelle messen i allle land, også i Norge.

 3. Takk for svar, Loup.
  Jeg hadde forstått at erkebiskop Vingt-Trois tidligere hadde uttalt seg negativt om den gamle messen, men er glad for å forstå et det ikke var tilfelle.

 4. Tore: Deres franske venn burde jo si noe om den gamle Messe i Frankrike, men problemet er at det krever mye tid for ham å skrive noe på norsk. Og det er vanskeligere når emnet krever nyanser og en nøyaktig uttrykk. «TLM-messen har stått sterkere i Frankrike enn i andre land i Europa.» Du har rett. For idéene som har ført til de liturgiske endringene kom delvis fra Frankrike (også Tyskland må ikke glemmes, vet jeg) hvor de hadde allerede fiender. Derfor ble «motstanden» organisert raskt. Man husker av Mgr Lefèbvre, men også av mange prester og flere benedikter-abbedier. I våre dager er det ikke mer en «motstand», men vakten rundt en skatt (som tilhører alle!). Likevel har tradisjonelle katolikker mye å kjempe for. Situasjonen er den samme i Tyskland, til en viss grad. Beklager for at jeg har ikke nok mot til å skrive mer om det på norsk, jeg er ennå ikke nok flink til å kunne skrive nøyaktig hva jeg mener.

  Oddvar: Mgr Vingt-Trois var allerede en venn av flere tradisjonelle kloster før han ble valgt av Paven til erkebiskop i Paris.

 5. A propos den gamle messen og feiringen av den i Frankrike.Jeg kom over et artikkel (http://www.aletheia.free.fr/) som viser at antall prester i Frankrike som naa ordineres innenfor den «ekstra-ordinaere formen» vokser sterkt, og naa representerer en fjerdedel av alle seminarister i Frankrike. I tillegg til dette er det ogsaa mange av de ordinaere seminaristene som sympatiserer med det tridentinske ritualet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen