Er denne kirken for overlesset?

Er denne kirken, Saint Eugène i Paris, for overlesset – slik at man ikke syns den er fin? Jeg viste en annen kirke her på bloggen, som nylig var tilbakeført til sin gamle form, og noen syntes den var altfor overlesses og ikke noe fin. Det forundra meg en del, og derfor spør jeg om denne kirken i Paris gir samme inntrykk. (Forøvrig er det lille alteret fra 70-tallet her blitt fjerna, slik at alle messene nå feires ‘Versus Deum’.)

6 hendelser på “Er denne kirken for overlesset?”

 1. Jeg også synes denne var fin. Hvorfor? Ut fra det vi ser, sideskipene får vi bare et glimt av, virker den kunstnerisk og arkitektonisk helhetlig i form og innhold. Jeg liker barokk-kirker stappfulle av gullengler også jeg. Barokken er jo motreformasjonens kunst, og jeg skjønner godt at de kjørte på med materie så det holdt som en motreaksjon på den reformerte ikonoklasmen. Men det vakreste av alt, synes jeg, er de himmelstrebende gotiske katedralene. Gotiske katedraler er bygget i en tid da Gud og tro var noe selvfølgelig og derfor uproblematisk. Med største selvfølge strakte man seg mot himmelen i en genuin, intuitiv tilbedelse. Resultatet? Utsøkt eleganse, harmoni, humor, stringens, triumfalistisk og ydmykt på samme tid; ingen tvil om hvem som er sjefen der i gården. Totalkirker! Ingen tid etter dem ser ut til å kunne kopiere den mentaliteten som lå bak en gotisk katedral. For mye dissens og skvalder.

 2. Er denne kirken overlesset ? Provokatorisk spørsmål fra pastor Oddvar.

  Mitt svar: Ja.

  Det er likevel ikke verre enn at jeg kan forså at noen liker det, det synes unektelig høytidelig.
  Men som nevnt er jeg i dag tilhenger av en mer nøktern form og (helst) et alter som er frittstående.
  Messen kan forsåvidt feires ad orientem aut versus populum, in hoc esto liber.

 3. I likhet med Anna er gotiske katedraler mine personlige favoritter i kirkearkitekturens historie. Jeg synes det er flott med et rom som utmerker seg og er helt forskjellig fra rom som er beregnet for verdslig bruk; det trenger ikke å bety smakløst, men det bør være et kunstverk av høy kvalitet. Hos protestantene (de mer lavkirkelige) er det mange eksempler på kirkerom fra nyere tid som strengt tatt heller må defineres som møterom eller auditorium enn som sakralt kirkerom. Så galt kan det gå i motsatt retning. Hva synes dere f.eks om St. Hallvard i Oslo, som har fått mange arkitektpriser? Også kalt «klinkekulekirken», hehehe… (P. Oddvar, hvis du synes dette blir en unødvendig digresjon, så må du bare fjerne spørsmålet mitt.)

 4. Ja, den er overlesset. Men det er liksom litt av sjarmen. Har besøkt både minimalistiske kirker og overdådige. Begge kan fungere bra, selv om de overdådige kanskje tar pusten fra en nordmann idet man kommer inn. Sååå mange altre… og helgener og gullengeler som kikker på deg fra alle kanter.

  Opplevde nylig å komme inn i en kirke i utlandet og la ikke merke til at det foregikk sakramentstilbedelse før presten gikk opp og tok ned noe av dekorasjonen over alteret….som viste seg å være en monstrans…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen