Hvordan klarer media å gjøre så mange ting feil? – NB Oppdatering.

Jeg fikk et tips om en årvåken leser som skriver at TV2 har skrevet om uroen rundt biskop Williamsons syn på Holocaust, og at de der faktisk presterer å skrive: Gruppen ble bannlyst på 80-tallet for sine påstander om at det ikke fantes noen gasskamre i Nazi-Tyskland og at maks 300.000 jøder «omkom» under andre verdenskrig.

Det er utrolig at dette går an, og jeg skrev derfor nå i formiddag følgende mail til journalisten:

Jeg beklager å måtte påpeke (i alle fall) én grov feil i din sak om at «SVT anklages for kupp mot paven».

Du skriver:
«Gruppen ble bannlyst på 80-tallet for sine påstander om at det ikke fantes noen gasskamre i Nazi-Tyskland og at maks 300.000 jøder «omkom» under andre verdenskrig.»

Men det korrekte er at:
Fem biskoper innenfor gruppen SSPX (bare disse personene, en av dem døde i 1991) ble ekskommunisert av pave Johannes Paul II 1. juli 1988 fordi de hadde foretatt bispevielser uten pavens godkjenning, faktisk direkte mot hans vilje. Uenigheten mellom Vatikanet og SSPX har aldri hatt som tema synet på Holocaust. Det har i alle år (og er fortsatt) uenigheter om hvordan liturgien skal være og om enkelte teologiske spørsmål.

I samtalene før opphevelsen av disse ekskommunikasjonene ble det heller ikke snakket om synet på Holocaust. Man kan anklage Vatikanet for å ha vært uforsiktige – siden de ikke tok hensyn til denne ene biskopens uakseptable politiske synspunkter – men man bør vel ikke melde noe på nyhetene som ikke har noe med virkeligheten å gjøre?

OPPDATERING:
Journalisten sendte meg nettopp en mail, der han takker for mitt innspill, og artikkelen er blitt oppdatert i dag kl 16.07. Nå står det slik:
«Gruppen ble bannlyst på 80-tallet for å ha foretatt bispevielser mot pavens vilje.

Richard Williamson har blitt kjent for sine kontroversielle påstander om at det ikke fantes noen gasskamre i Nazi-Tyskland og at maks 300.000 jøder «omkom» under andre verdenskrig.»

5 hendelser på “Hvordan klarer media å gjøre så mange ting feil? – NB Oppdatering.”

  1. Et eklatant bevis på Medias des-informasjon og bevisste maipulering. Sveriges Television har samme «nyhet».
    Jeg tror ikke de er interessert i etterrettelighet og sannferdighet hva gjelder Kirken. De har sin (som tidligere beskrevet) sin egen agenda!
    Pent er det ikke.

  2. Bloggen «Den tvilsomme humanist» har fått med seg at TV2 tuller her:
    «TV2, som omtaler saken, klarer å gjøre nesten alt feil. Aller mest fascinerende er følgende påstand:

    Gruppen ble bannlyst på 80-tallet for sine påstander om at det ikke fantes noen gasskamre i Nazi-Tyskland og at maks 300.000 jøder «omkom» under andre verdenskrig.

    Nei, nei, nei, nei. Dette er rent, uforfalsket vrøvl. (Hvis noen ikke har fått med seg saken, redegjør jeg for bakgrunnen her.)»

    Les mer her (det mulige komplottet mot paven tas også opp): http://dentvilsommehumanist.blogspot.com/2009/02/svt-i-komplott-mot-paven-tror-ikke-det.html

  3. Takk, hyggelig med reklame. Jeg forsøkte å holde tritt med utviklingen i saken, men gav opp og anbefalte mine lesere som måtte være interessert å heller følge Oddvars oppdateringer.

    Wiliamson har forøvrig fascinert meg i årevis, i hovedsak fordi jeg bruker mye tid på å følge høyreekstremister og holcoaustbenektere i sine mange avskygninger.

    Jeg vil gjerne få understreke at jeg ikke synes paven gjorde noe galt som sådan i å oppheve ekskommunikasjonene. Det er en helt grei, innenforkirkelig sak. Men jeg er en smule hoderystende over hvordan Vatikanet har taklet medieoppstyret.

  4. Se forøvrig min oppdatering for noen minutter siden – og det jeg har skrevet om TV-opptaket.
    Personlig må jeg ikke rømme at jeg aldri hadde lagt merke til denne biskopm Williamson før dette bråket begynte. Og jeg er noe usikker på om man tenkte på dette i Vatikanet heller; de er nok blitt tatt på senga. (Det skjer jo i alle land og i alle store organisasjoner, at det er ting om f.eks. en nyutnevnt person som man burde ha visst på forhånd. Så trenger man egentlig å ryste på hodet? Kanskje litt, men vel ikke så veldig mye.)

  5. Alle, som har prøvd å stå i mot denne strømmen, kan nok puste en anelse lettet ut, for; «Hva var det vi sa»! At det nu frenetisk prøves å rette opp denne meget blamerte feil (TV2), tror jeg nok. Selv de «enklere hoder» (norsk naivisme) kan kanskje begynne å forstå; nemlig at Media ikke lenger er noe sannhetsvitne, når f.eks.religion, politikk og personer beskrives!

    Kirken, står for nestekjærlighet og vil det gode i pakt med Guds Skaperverk, når det lyves så grovt om denne institusjon, ja, da kan man jo tenke seg hvor mange løgner som spres om andre ting, hva gjelder sammfunn, viten og politikk. Og ikke minst bakvaskelse og nedrige karakteristikker av personligheter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen