Slik fikk SVT gjort opptaket om Holocaust med biskop Williamson

Noen har de siste par dagene hevda at hele historien rundt biskop Williamsons fornektelse av Holocaust er et godt regissert komplott. Så langt har jeg vanskelig for å tro det.

Jeg leste bl.a. i dag et intervju med Svensk TVs Ali Fegan om hvordan programmet ble lagd. Les det han sier under eller les hele intervjuet i Svenska Dagbladet. NB: Det er interessant at det påstås at Williamsons synspunkter om Holocaust ikke var lette å finne, og at de egentlig ikke var dokumenterte før dette intervjuet.

Hur gick det då till när tv-programmet gjordes? En makalös blandning av tillfälligheter och grundlig research framträder när Ali Fegan berättar om den svenska intervjun som fått internationell uppmärksamhet på ett sätt som Sveriges Television aldrig tidigare upplevt. Sedan en vecka är SVT nedringda och omskrivna av medier som Times, Der Spiegel, Reuters, AP, AFP, New York Times och Le Figaro.

– Vi skulle göra ett reportage om SSPX i Sverige och intervjua den svenska kyrkoherden Sten Sandmark som hoppat av för att utbilda sig till SSPX-präst i Tyskland. Men vi hade inte bevis för att gruppen var så extremistisk och antisemitisk som det hävdades, säger Ali Fegan.

Han grävde i arkiv och på nätet och hittade till sist en artikel i Toronto Star från 1989 där biskop Williamson påstods ha förnekat förintelsen vid en mässa i staden Sherbrooke. Men det var omöjligt att få uppgiften bekräftad.

Ingen hade gått till botten med detta. Ryktet om att Williamson var förintelseförnekare hade blivit en sanning utan att någon hade bevis för det, säger Fegan.

Intervjun med Sten Sandmark i Oskarshamn i september förra året ställdes dock in efter att Sandmark skadats i en bilolycka i England. Istället erbjöds Uppdrag granskning att träffa honom i november i Bayern under Sandmarks diakonvigning.

– Vi bilade ner till södra Tyskland, kom till prästseminariet klockan 8.00 på morgonen och upptäckte till vår stora förvåning att biskop Williamson skulle viga Sandmark. Han var där av en tillfällighet efter att ha gjort en pilgrimsvandring i franska Lourdes.

Sedan mer förvåning: de tillfrågades om de ville prata med biskopen efter den svenska intervjun. Framåt eftermiddagen kom Williamson traskande, satte sig och började småprata om det svenska SSPX-projektet.

– Nu skjuter jag från höften, tänkte jag, och ställde frågan om gaskamrarna och förintelsen. Han blev förvånad men svarade vad han tyckte. Att gaskamrarna aldrig existerat, berättar Fegan.

Sen mulnade Williamson, insåg vad han sagt och Fegan berättar att han blev orolig för att biskopen skulle ta bandet ur kameran.

– Där satt vi i ett slott mitt på tyska landsbygden, i ett litet rum längst ner i en korridor omgivna av ett hundratal präster. Det blev en ganska obehaglig stämning.

Men de kom därifrån med filmen i behåll – och det första dokumenterade beviset för att biskop Williamson är förintelseförnekare.

När programmet sändes visste vi inte att bannlysningen av Williamson skulle hävas. Dekretet lär ha undertecknats samma dag. När det två dagar senare började ryktas om bannlysningen insåg vi att detta var högexplosivt stoff. Det var ett otroligt sammanträffande.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen