En biskop kommer med nye regler for hvor tabernakelet skal plasseres

I bispedømmet Fort Wayne-South Bend i USA kom biskop John M. D’Arcy for noen uker siden med nye regler for hvor tabernakelet skal plasseres i kirker innfor bispedømmet; i kirkens kor, helst midt i koret. Jeg ser på denne nyheten som et nytt eksempel på restaurerings-bevegelsen som vi nå opplever innenfor Kirken; å gjenopprette gamle og gode tradisjoner. (Heldigvis er det svært få katolske kirker i Norge som har tabernakelet plassert utenfor koret.) Slik skriver biskop D’Arcy:

… My experience is that our people, with their instinct of faith, have always desired that the tabernacle be central and visible. They find it confusing when the tabernacle in their churches is not visible, and if possible, central. …

4. In the Diocese of Fort Wayne-South Bend, the Bishop has judged that the tabernacle is normally to be prominently located in the sanctuary of the church, along the central axis behind the main altar. Under this arrangement, the tabernacle should be at an elevated, open location in the apse area, or in another central place in the sanctuary that is equally conspicuous. Where a high altar with a tabernacle remains in place, it is appropriate to continue using this noble structure for the reservation of the Blessed Sacrament.

5. This prescription is to be observed in all future construction or restoration projects involving places of sacred worship (including all churches, oratories, and private chapels) in the Diocese. …

6. In those existing places of sacred worship where the tabernacle is currently located elsewhere in the sanctuary or the main body of the church, a liturgical consultation with the faithful and with the Diocese should begin, regarding the possibility of moving the tabernacle to a central position in the sanctuary. Especially if the tabernacle in a particular church was central at one time and then was moved, it should be returned to its original location. …

NLM-bloggen og Father Z. skrev om dette i går.

3 hendelser på “En biskop kommer med nye regler for hvor tabernakelet skal plasseres”

  1. Så bra. Det var på tide. Plasseringen av det aller helligste er avgjørende for at det visuelt blir oppfattet som noe hellig, så den er avgjørende for vår tro fordi vi blir påvirket av det vi ser. Kirkerommet må jo avspeile troen vår; den uttrykkes f.eks i kirkebyggets form, dekorasjon/kunst og i en riktig plassering av menighet, alter, tabernakel, lesepult m.m. i forhold til hverandre. Det skal være så tydelig hva som er hellig og mindre hellig at både en katolikk skal kunne gjenkjenne sin tro og at en utenforstående også skal kunne oppfatte dette. Hvis ikke, risikerer man å få et galt inntrykk av hva som er viktig, og dermed få troen forandret. Det har vært en tid i Kirken hvor kirkens interiør var et av de viktigste midlene for å formidle troens sannheter til menigheten, for man kunne ikke lese seg til læren på egen hånd slik man er nødt til i dag.
    I St. Hallvard for eksempel står ikke tabernaklet i hovedrommet engang, men i sidekapellet.

  2. Amen, Sara. Det er å håpe at tabernaklet i St.Hallvard snarest kommer tilbake til hovedrommet, i sentrum av helligdommen. Idag virker kirken så kald.
    Sverre D.

  3. For en gangs skyld enig med Sara. Tabernakelet bør stå i koret. St. Halvard er ellers en fantastisk kirke, med et helt spesielt rom for det hellige (bl.a. med referanser til Johannes’ Åpenbaring).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen