Aftenposten skriver at “Kirken i en grad av 99 prosent utøver gode gjerninger”

Etter tips fra en leser av bloggen, fant jeg et interessant innlegg i Afteposten av Jan E. Hansen, kalt: Kirkens nye selvjustis. Det er faktsik et ganske sterkt forsvar av Den katolske Kirke i denne vanskelige tid. Slik begynner det:

Seksuelle overgrep mot barn og unge er først og fremst et svik. Kirken vet minst like mye om dette som pressen, og vil trolig bli mer kirke i tiden som kommer, ikke mindre.

Nordmenn som kommer til Roma, har i den seneste tid spurt hva jeg mener om de katolske pedofiliskandalene. Da har jeg kunnet svare at jeg mener det samme som pave Benedikt XVI. I sitt pastorale brev til sine trosfeller i Irland, datert 19. mars i år, fordømmer han sterkt og beklager dypt de hendelsene som der har rystet Kirken. Brevet må leses som en bønn for ofre og pårørende, en irettesettelse av og et krav om tiltak mot de skyldige og som et initiativ til generalpreventiv inngripen med gyldighet for alle tilsvarende saker, enten de trenger å etterforskes eller også pådømmes kirkerettslig eller strafferettslig.

Den apostoliske visitas han varsler overfor Den romersk-katolske kirke i Irland, vil kunne få vidtrekkende konsekvenser både der og i andre land hvor geistlige er anklaget eller avslørt for pedofile forsyndelser og forbrytelser. Virkemidlene er stilt til rådighet for det kirkelige hierarki under pave Johannes Paul II i 2001. Det er ikke uten betydning at det var den nåværende pave, den gang kardinal Joseph Ratzinger, som i egenskap av prefekt for Troslærekongregasjonen i Vatikanet utarbeidet de mer handlekraftige retningslinjer for håndtering av mistanker om seksuell misbruk av barn og unge innen Kirken.

At uvanen i tidligere år har vært å dysse slike saker ned av hensyn til Kirkens gode navn og rykte, betyr altså ikke at dagens rutiner for det motsatte ikke er innskjerpet, trolig i høyere grad innen Den katolske kirke enn i mange andre institusjoner. På den annen side: Uten at det kan eller skal ligge noen unnskyldning i det, er de fleste saker som de seneste uker har nådd nyhetsmediene, av eldre dato. …. ….

1 hendelser på “Aftenposten skriver at “Kirken i en grad av 99 prosent utøver gode gjerninger””

  1. Vil absolutt anbefale alle å lese hele denne kommentaren av Aftenpostens utsendte reporter i Roma. Den er så god at jeg skulle ønske jeg hadde skrevet den selv…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen