Deprimerende å finne så mye feilinformasjon på ett sted

Når man leser (ekstra grundig i disse dager) hva pressen skriver, finner man noe som er ganske godt og presis, og noe som har en dårligere standard. Men sjelden har jeg lest så mye vrøvl samlet på ett sted, som her på Tv2 – mine kommentarer med fet skrift:

Lite tyder på at den katolske kirke forstår hva seksuelle overgrep gjør mot barn, og at overgrepene er kriminelle handlinger [Dette forstår Kirken like godt som alle andre menensker.], sier religionsforsker Eva Lundgren til TV 2 Nyhetskanalen. Hun mener hemmeligholdelse er en ukultur i flere kirkesamfunn, men ikke alle har overgrepsarkiv slik den katolske kirke i Norge innrømmer. [Et slikt overgrepsarkiv er en fiksjon – det bør alle forstå.]

Fellesnevneren er at overgrepene holdes skjult så lenge som mulig, sier Lundgren. [Sagt om Den katolske Kirke i dag, savner dette enhver forbindelse med virkeligheten.]

Lundgren mener unge gutter er spesielt utsatt i den katolske kirken. Det er en mannlig strukturert kirke. Prestene har ikke erfaring med verken kvinner eller seksualitet. Unge gutter er tilgjengelige, og dette minner om antikkens homoseksuelle samfunn, sier religionsforskeren. [En svært drøy sammenligning.]

Lundgren mener den katolske kirken må innse at overgrepene ikke lenger kan ses på som private og individuelle. [Det gjør Kirken selvsagt ikke, hvor har Lundgren vært de siste 10-15 år?]

Stiftelsen Rettferd for taperne vil kreve det hemmelige arkivet utlevert. Nå oppfordres alle som er misbrukt i den katolske kirken i Norge om å ta kontakt. Det ser ut til at vi må gå drastisk til verks, siden kirken selv vil hemmeligholde overgrepene for å beskytte egne ansatte [Jeg trodde Ødegård var litt mer seriøs – det fins absolutt ingen slik beskyttelse for ansatte i Den katolske Kirke i dag.], sier generalsekretær Ola Ødegaard i Rettferd for taperne. Stiftelsen vil vurdere en anmeldelse av kirken til politiet.

12 hendelser på “Deprimerende å finne så mye feilinformasjon på ett sted”

  1. Ja, denne type feministisk vås kan en ikke ta helt seriøst. Skremmende at hun er «forsker»… For oss som har sett litt nærmere på ROKS, Lundgren og andre feminister, kommer dessverre ikke dette som en overraskelse. En kan bli skremt av mindre.

  2. Ja, det er veldig deprimerende. TV2 sa etter pressekonferansen, og NRK siterte de, at biskopen sa at opplysninger som kommer i skriftemålet bare kan utgis etter tillatelse fra vatikanet. Det biskopen egentlig sa var at det bare var den hellige stol som kunne gi en prest som brøt skriftemålet absolusjon.

    Den samme journalisten fra NRK skriver: «Det siste året har kommet stadig flere rapporter om katolske presters overgrep mot barn. Bare i USA skal 4.000 katolske prester stå bak mer enn 10.000 voldtekter. Skandalen har også forgreninger til katolske menigheter i Irland, Danmark, Sentral-Europa og Norge.»

    Dette er grovt. Disse tallene gjelder anklager mot katolske prester i USA de siste femti år, og det er ikke sant at det gjelder voldtekter, men seksuelt misbruk – to helt forskjellige begrep som man bør bruke med omhu. Journalister får det til å fremstå som alt dette skal ha skjedd på ett år.

    Jeg er svært oppgitt.

  3. Mange påstander fra Eva Lundgren er allerede avslørt som rent tøv. Dette gjelder bl.a. teoriene hennes om en barnemyrdende patriarkalsk satanistsammensvergelse, som ble belyst i den svenske TV-dokumentaren «Kjønnskrigen» (2005). Politiets etterforskning og graving etter lik av «ofrede» babyer ga utelukkende negative resultater. Hvor kort hukommelse har egentlig pressen? Hvordan er det mulig at denne kvinnen brukes som sannhetsvitne for hva som har foregått i Trondheim for 20 år siden?

    Et boktips: Hockerts, Hans Günter: Die Sittlichkeitsprozesse gegen katholische Ordensangehörige und Priester 1936/37: eine Studie zur nationalsozialistischen Herrschaftstechnik und zum Kirchenkampf (Veröffentlichungen der Kommission für Zeitgeschichte; Reihe B, Bd. 6), Mainz: Matthias-Grünewald 1971. Boken omhandler Josef Goebbels’ iscenesatte pedofilisaker mot katolske geistlige i årene 1936 og 1937. Parallellene mellom nazistenes retorikk og konspirasjonsteoriene vi nå får presentert i avisene, er besnærende. Nazistene mente bl.a. at katolske sakristier var rene bordeller…

  4. Enhver røst som er negativ over for Kirken, søker å demonisere den, vil nok bli anført av de mest talentløse mediene, som eksempelvis TV 2.

  5. Eva Lundgrens «forskning» ble jo gjenstand for undersøkelse i forfjor eller noe sånnt, og hun ble vel også suspendert for en periode. Men dessverre fikk hun jobben tilbake. At hun brukes som en slags ekspertkommentator av norske medier er nærmest komisk – og dypt deprimerende av den grunn. Det finnes ikke ord som kan favne og fatte den avgrunnsdype bunnen hennes problemstillinger befinner seg på. Problemet er at hun sansynligvis går noenlunde greit nok metodisk frem, sånn som en god del av konspirasjonsteoretikerne faktisk gjør. Ja, en forklaring må det jo være siden suspensjonen ble opphevet. Altså, utgangspunktet/problemstillingen, er sinnsyk, men metoden reell. Det er litt sånn Hanibal Lechter tankegang med sånne. Foresten nei. Poenget med ham er vel at han skal vel være så strålende intelligent.

  6. Dagbladet la merke til dette:

    «Psykolog Huan Nguyen som har bistått i forbindelse med overgrepssaken mot Georg Müller, mener sølibat kan være en medvirkende faktor når det gjelder til overgrep. Men han synes det blir for enkelt å forklare problemet bare med dette.»

    Jeg synes Kirkens psykolog gikk litt for langt i å åpne for at cølibatet (som sådan) kan tenkes å være problemet, selv om språkproblemer kan ha ført til dette inntrykket.

  7. Du har rett i det, Augustin, og jeg syns også at psykologen heller burde ha sagt at noen undersøkelser viser en mulig sammenheng mellom sølibat og overgep, mens andre ikke viste slik sammenheng – som vel er den reelle situasjonen.

  8. Ja, enn om det hadde vært så lett som at oppheving av sølibatet ville fjernet seksuelle overgrep. Seksuelle overgrep finnes alle steder det finnes mennesker, også der sølibatet ikke utføres. Jeg tenker her på skoler, idrettslag, sykehus – kort sagt alle steder mennesker ferdes. Katolikkene tror generelt mennesket har mer verdighet enn mange andre grupper gjør, fordi vi er skapt i Guds bilde og fordi Jesus gav sitt liv for oss på korset.

  9. Noen som fikk med seg Dagsnytt 18? Sr.Katharina Pachel OP og en professor jeg har glemt navnet på, intervjuet av Hege Holm. Et merkelig bakpå og akterutseilt intervju/debatt sett på bakgrunn av biskopens pressekonferanse tidligere i dag. Både Pachel og professoren problematiserte sølibatet og mente av kvinner i kirkeledelsen ville være en løsning på problemet. Pachel virket noe utilpass (jeg så det på TV), men gjentok mumlende Arnfinn Harams idé som setter det monastiske sølibat versus sekularprestenes.

    Jeg fikk to ting ut av det. Det ene er at det ser ut til å være en dominikanergreie (i Norge) for tiden å mene at sekularprestenes sølibat kan være en medvirkende årsak til overgrep (egentlig en snål greie å si i og med at de to avgjorte overgrepsakene i Norge, Müllersaken og den som foregikk i «et kloster i Oslo» for noen år siden, begge involverer ordensprester), og at nrk begynner å gå tomme. Jeg mener, sølibat og kvinner i ledelsen er sånne raddismarkører som virker gode å ty til når saken egentlig er borte, litt sånn suppe på en spiker. Saken forsvant i dag. vil jeg si, med biskopens pressekonferanse. Ikke har de fått noe mer på Georg Müller, og «de to nye overgrepssakene» som har vært gjentatt hele dagen, er også gamle. Hva er vi kommet opp i nå, 6 – 8 saker på ca 60 år?

  10. Nei, heldigvis. Fikk med meg intervjuet med biskopen i «Morgenbladet» og pressekonferansen i dag. Til å få forstand av. Registerer det er kappløp mot Kirken fra alle kanter. Men som en sa et sted: Få frem rosenkransen. Hvis vi kunne be den hver dag ville mye bli forandret.
    Mvh
    Sverre D.

  11. Vi venner oss nå daglig til desinformasjon i fra norske media angående pedofiliskandaler i USA og Europa. Flere prester i Norge ser ut til å la seg presse angående cölibatet for katolske prester. Det er derfor viktig at vi katolikker fortsatt fremholder at det ikke finnes forskning som sier at det finnes en logisk sammenheng mellom pedofilia og cölibatet. Det har värt sörgelig lesning, hva en norsk katolsk prest, fikk seg til å skrive i Aftenposten om dette tema.

    Jeg har stor tro på, og all tillit til vår pave Benedict, slik at cölibatet og kvinnelige prester aldri kommer inn i den katolske Kirke. Det ville spesielt väre usedvanlig feigt av Kirken å gi etter for press i fra det sekuläre samfunn. Jeg tror, og ber, for at Kirken alltid må holde dens tradisjon også på disse områder vedlike.

  12. Er hjertens enig med Anna! Den nevnte professor (ved UiO) har vært elev av Hans Küng, og han fikk seg til å si (uten protest fra en svært tilbakeholdene sr. Katharina) at Ratzinger som biskop av München (og Freising) hadde vært en katastrofe for Kirken. Den han glemte å si er jo at Kirken har vært storsinnet nok til å la Küng fortsette sin anti-katolske forkynnelse uten å bli ekskommunisert. Såpass takhøyde er det i Kirken!

    Det er jo ellers interessant at dominikanere i Norge snakker så varmt om eget cølibat, men ønsker cølibatkravet opphevet for sekularprester. Hva med ordensprester som har forgrepet seg? Ikke ett ord om dem. Nei, her skal en kanskje rydde opp i eget hus først. (Jeg har absolutt ikke noe imot en seriøs debatt om både ordensfolks og sekularpresters cølibatære situasjon, men denne debatten har faktisk ikke noe med overgrepssaker å gjøre. Derfor er det trist at det hele tiden kommer opp; et sidespor hjelper oss ikke med å få bukt på problemet!)

    Det kunne vært interessant å se tall for samtlige anmeldte eller rapporterte overgrepssaker (mot mindreårige) i Kirken i Norge vs. Den norske kirke/andre trossamfunn, idrettslag, foreninger, institusjoner etc. i et 50-60 år perspektiv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen