“Sex-misbruket av elever i skolen er hundre ganger større enn misbruket i kirken”

I Vårt Lands papiravis i dag hadde Jarle Kallestad en god artikkel som setter de siste dagens fokus på Den katolske Kirke i perspektiv. Her er en del av den:

I femårsperioden fra 2004 til 2008 ble det her i landet anmeldt nærmere 15.000 seksualforbrytelser. Bare i 2008 ble det levert inn 669 anmeldelser pa det som i offisiell statistikk er omtalt som «seksualkriminalitet» mot barn under ni år. Utvider vi med aldersgruppen 10-19 blir antallet nærmere 2.200. På ett år. I Norge. De fleste av disse sakene er aldri i nærheten av mediedekning som den i Trondheim.

… Hvor skjer overgrepene, og hvem er overgriperne? Studier fra USA viser at inntil 85 prosent av seksuelle overgrep finnet sted hjemme eller i nabolaget. Overgriperne er familiemedlemmer, barnevakter, naboer eller venner av familien.

Er prester verre enn andre? Amerikanske studier kan tyde på det motsatte. Ifølge en undersøkelse gjengitt i Washington Post for en del år siden var under 1,5 prosent av 60.000 katolske prester anklaget for seksuelt misbruk av barn. New York Times skrev på samme tid at 1,8 prosent av samtlige katolske prester ordinert fra 1950 til 2001 er møtt med denne typen anklager.

Psykologiprofessor Thomas Plante ved Santa Clara University sier at omtrent alle prester som misbruker. barn, er homofile. USA Today har sammenholdt en rekke rapporter om prester som overgripere, og kommet til at 85 til 90 prosent av oftene er gutter eller unge menn.

Professor Philip Jenkins skriver i boka Pedofile og prester at mellom 1,2 og 1,7 prosent av amerikanske prester er pedofile. Andelen er noe høyere blant protestantiske enn blant katolske prester.

… Professor Plante, som har skrevet flere bøker om temaet, mener at det i dag kan slås fast med betydelig sikkerhet at rundt fire prosent av det katolske – presteskapet i USA de siste 50 år har hatt seksuelle erfaringer med mindreårige. Til sammenligning sier professoren at nærmere åtte prosent av den samlede mannlige befolkning har hatt denne typen seksuelle erfaringer.

The Catholic League, en organisasjon som forsvarer kirkelige interesser i den amerikanske samfunnsdebatten, viser til studier som underbygger oppfatningen om at pedofili og seksuelle overgrep mot barn er like utbredt og vel så det i utenomkirkelige sammenhenger. Blant annet er 6.000 ledere i amerikansk idrett dømt for seksuelt misbruk av mindreårige.

Midt på 90-tallet offentliggjorde professor Charol Shakeshaft en undersøkelse blant 225 lærere som hadde tilstått seksuelt misbruk av barn. Ingen av lærerne var rapportert til myndighetene, og bare én prosent hadde mistet retten til å undervise. Sammen med kollega Audrey Cohan hevder Shakeshaft at opptil fem prosent av lærere i den amerikanske skolen misbruker barn seksuelt.

Professor Shakeshaft, kjent som ekspertkommentator hos Oprah Winfrey og. utreder for USAs utdanningsdepartementet, er blitt mer og mer overbevist om at mediedekningen er kommet ut av proporsjoner. «Tror du at Den katolske kirke har et problem? Sex-misbruket av elever i skolen er hundre ganger større. enn misbruket i kirken» sier hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen