Tidligere riksadvokat og høyesterettsdommer uttaler seg om overgrepssakene

Jeg kan være enig med uttalelsene til Rieber-Mohn langt på vei, bl.a. i at Vatikanet ikke har lært seg i behandle moderne presse, men det er ikke slik at Vatikanet nå lenger er ‘snille’ mot overgriperne – de er strengere enn de fleste nasjoner i verden. Til det han sier under, lurer jeg også på om man har rett til å anmelde ting som har skjedd mot ønsket til et myndig offer?

Fra Vårt Land:
Georg Fredrik Rieber-Mohn mener paven er preget av en foreldet tankegang og mediestrategi. Dette handler om en kultur som stikker dypt i det gamle hierarkiet i Den katolske kirke, sier Rieber-Mohn i et intervju med Ringerikes Blad.

Vatikanet takler ikke den nye tids krav til informasjon og åpenhet. Kirken må rydde opp internt med en ny mediestrategi, ny tankegang og nye mennesker i viktige posisjoner, sier Rieber-Mohn, som er formann i menighetsrådet i St. Theresia kirke i Hønefoss.

… Tenk på alle de nonner og prester i verden som har anstrengt seg til det ytterste for å leve riktig i sine liv. Men så er det altså noen forferdelige mennesker som ikke bare bryter verdslig lov, men også bryter med hele sitt kall – i den grad de i det hele tatt har hatt et kall. De har begått de groveste synder og fornekter det de egentlig skal stå for, sier Rieber-Mohn til avisen.

… Den tidligere høyesterettsdommeren og riksadvokaten understreker at det eneste å gjøre nå er å få alt fram i lyset og ta ondet ved roten. Han mener kirken ikke må unnlate å anmelde overgrepssaker til politiet.

Når det dreier seg om et offer som er under den seksuelle lavalder på 16 år, er det i utgangspunktet et straffbart forhold, forutsatt at forholdet ikke er foreldet. Men er det en mulighet for at forholdet er straffbart, så skal det anmeldes. Kirken kan ikke bare tro at det ikke er nødvendig å anmelde saken, sier Rieber-Mohn, ifølge Ringerikes Blad.

Han påpeker at den eneste måten å få avklart om en anklaget er skyldig eller ikke i overgrep, er gjennom full etterforskning av et uavhengig organ som politiet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen