President Obama bøyde seg for massiv kritikk fra katolske biskoper

For et par uker siden ble det kjent at alle religiøse (katolske) institusjoner – sykehus, skoler, universiteter osv – måtte tilby sykeforsikring til sine ansatte, som også inkluderte prevensjon (også abortfremkallende prevensjon). De fikk ett år på seg til å følge opp dette, ingen ankemulighet, og enorme bøter hvis de ikke gjorde som staten sa. De ble det ganske enormt opprør blant katolikker, som bl.a. Father Z. skriver om:

If we look at how the American episcopate has been changing in the last 10-15 years, I think we can take heart. But we still need to pray for our bishops. And pray relentlessly. Consider how at the time of the Notre Shame debacle, 80+ bishops protested that cringing bit of pandering to the most aggressively pro-abortion president we have ever seen. 5 years before, the number of bishops in protest would have been unthinkable. Today there are even more bishops reacting and the count is not complete.

In any event, at the time of this writing, 171 US Bishops have been reported to have reacted with strength against Pres. Obama’s determination to force Catholics to violate their consciences in a way that contradicts our Catholic Faith and the clear moral teachings of Holy Church. Amish and Quakers get waivers from some federal mandates. Not Catholics. ….

…. Of the 183 dioceses (by my count) in the U.S. who have a bishop currently serving as its head, 169 of them have issued statements. So 92% of bishops who head dioceses have spoken out against the Obama/HHS mandate.

I kveld leser jeg at president Obama har bøyd av for dette presset:

The White House has announced modified plans to require all women to have access to contraception, attempting to stem anger from Catholic leaders. … Catholic leaders have been angered by the new rule, which required Church-linked institutions to offer health insurance including birth control. But the White House changed the scheme to allow health insurers to provide cover directly if employers object.

3 hendelser på “President Obama bøyde seg for massiv kritikk fra katolske biskoper”

  1. Det er nok mest kosmetisk. Phil Donohue kommenterte dette på FOXnews, og hans hovedpoeng var at man fortsatt måtte henvise til og betale for denne type «helsetjeneste.»

  2. Jeg forstår godt at amerikanske katolikker reagerer. Obama må være president og sjef i USA så mye han vil. Men å sette seg selv foran Gud er bare utrolig uklokt av han. Forventer mannen virkelig at amerikanske katolikker skal droppe katekismen, moralen og kaste alle prinsipper over skulderne og følge vinden og trendene? Blir bare oppgitt og bedrøvet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen