Tradisjonell gradualesalme i Peterskirken

Denne nyheten er litt gammel (fra siste julemidnattsmesse), men Jeffrey Tucher skriver interessant om at gradualesalmen i messen er noe av det eldste vi har, det er fullt tillat at bruke denne i dennye messen, og nå har man nettopp gjort det i Vatikanet:

… the Graduale Psalm is the oldest of all the Gregorian music for the Roman rite, and also the most venerable and purely contemplative music in the whole of Christendom. In the modern form of the ritual, it is nearly always replaced by the Responsorial Psalm, an innovation that is structured for the people to sing in response to the schola. So the periodic restoration of this remarkable old practice of singing the authentic Graduale is highly significant because it reveals ever more progress toward continuity between the present and the long tradition of the Roman Rite.

Teksten for denne gradualesalmen (kilde her) er slik på latin og norsk:

(Salme 109, 3 og 1)
Tecum principium in die virtutis tuæ: in splendeoribus sanctorum, ex utero ante luciferum genui te. Dixit Dominus Domino meo: Sede a dextris meis: donec pnam inimicos tuos, scabellum pedum turoum.

Med deg er herskermakten på din krafts dag omstrålet av de hellige; jeg har født deg av mitt liv før morgenrøden. Herren sa til min Herre: «Sett deg ved min høyre side til jeg har lagt dine fiender som skammel for dine føtter.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen