Katolsk liturgi i middelalderen – II

monty_sense_of_sacred_l
Jeg har nå lest gjennom mesteparten av boka A Sense of the Sacred: Roman Catholic Worship in the Middle Ages, av James Monti. Den har vært ganske interessant, men jeg har ikke lest alle delene av den like grundig. Boka trekker fram liturgier fra store deler av Europa; Spania, England, Roma, og også land som Polen, Litauen og Finland – stort sett liturgier fra 13-, 14- og 15-hundretallet. Første del av boka tar for seg de sju sakramantene, neste del viktige dager i kirkeåret, og tredje del andre viktige liturgier, som pavevalg og -innsettelse, helgenkåring o.a.

Hvis man kjenner den tradisjonelle liturgien (fra 1962), som jeg gjør f.eks.når det gjelder selve messen og også dåpsliturgien, gir ikke denne boka så mye ny informasjon, men den viser en del små varianter fra land til land – fra tida før den katolske liturgien ble mer strømlinjeforma etter konsilet i Trent. Hvis man derimot ikke kjenner den tradisjonelle liturgien, vil det meste av materialet som presenteres her være ganske nytt og spennende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen