Kulturminister Anniken Huitfeldt med interessante synspunkter på Trondheims-saken

Jeg syns Anniken Huitfeldts uttalelse til Adresseavisa i dag er interessant, på to måter: 1) At overgrep mot barn er et generelt problem i samfunnet, som samfunnets organer ofte ikke klarer å behandle på en god måte, og 2) at det ikke er opplagt at andre bør melde slike saker til politiet, offerne (om de er voksne) må få avgjøre dette selv.

Her er en del av det hun sier:
Ap-politikeren omtaler saken som trist. Det vi vet er at når det er fokus på overgrep i ett miljø, så dukker det ofte opp flere saker. Flere står fram og forteller sine historier, sier hun.

Ministeren understreker at dette kan skje i alle miljøer. Hun er ikke fornøyd med måten det norske samfunnet forholder seg til overgrep mot barn. Samfunnet er ikke lydhøre nok overfor barna. Mange ofre forteller at de har forsøkt å si fra mange ganger, men at de ikke er tatt på alvor.

Huitfeldt har i dag vært i samtaler med biskopen i Oslo og Trondheim, Bernt Eidsvig. Hun sier den katolske kirke tar overgrep mer på alvor nå, enn tidligere. Tidligere ble prester beskyldt for overgrep kun flyttet til en annen posisjon. Her måtte biskopen forlate sin stilling, sier hun.

Hva synes du om at forholdet ikke ble meldt til politiet?

I saker der barn er involvert går meldeplikten over taushetsplikten. Men når offeret er voksent og saken foreldet, må man ta en individuell vurdering. Ministeren har forståelse for at voksne som varsler om overgrep i barndommen, ikke ønsker å gjennomgå en rettssak eller lese om saken i avisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen