Underlig at Vårt land trykker noe så tynt – og feilaktig

Man blir litt mismodig når Vårt Land (av alle aviser) uten redigering trykker en NTB-melding som feilaktig beskylder pave Benedikt for å ha beskyttet en prest i 1985. Brevet med Ratzingers underskrift som man viser fram, er helt misforstått – og jeg har skrevet kort om det tidligere.

Enda verre: På samme side siterer VL videre NTBs melding om at Ratzinger i 2001 sendte ut et brev som visstnok skulle hindre avsløring av pedofile prester!!??. Men det var jo i 2001 at Troskongregasjonen for første gang fikk ansvar for disse sakene, og begynte å rydde skikkelig opp.

Men VL skriver: «Lørdag ble det også kjent at pave Benedikt i januar 2001 – også den gangen som kardinal Joseph Ratzinger – ga alle biskoper ordre om at de skulle forholde seg tause om overgrep begått av kirkens menn, skriver den danske avisen Politiken.

Brudd på denne tausheten kan føre til utkastelse av kirken, ble det advart. Kardinal Ratzinger ledet på denne tiden kongregasjonen som håndterer overgrepssaker i Vatikanet.

Et tilsvarende brev ble sendt ut av pave Johannes XXIII i 1963.»

Dette er jo eldgamle og feilaktige nyheter – HER f.eks. forklarer den anerkjente journalisten John Allen hvordan dette skal forstås – i 2003!

OPPDATERING LØRDAG KL 18:
Det er jo underlig at Vårt Land skriver med to tunger i denne siste saken, for hva skriver de ikke i dagens papiravis? Jo, akkurat det motsatte om år 2001, signert Heidi Marie Lindekleiv:
«2001 står som et veiskille i kirkeretten. Da kom et dekret fra Troskongregasjonen, ledet av dagens pave, daværende kardinal Ratzinger, som innskjerpet rapporteringsplikten av det som i kirkeretten regnes som «alvorlige forbrytelser». Samtidig ble kirkerettsekspertisen i Vatikanet kraftig styrket. … «

OPPDATERING LØRDAG KL 23:
Nå ser jeg at denne saken er fjerna fra VLs forside, etter at jeg sendte et par e-poster til redaksjonen, og jeg kan heller ikke se at det er en lenke til saken på VLs samleside over sexovergrepene – men selve artikkel ligger fortsatt der, om man har den direkte adressen (se over).

4 hendelser på “Underlig at Vårt land trykker noe så tynt – og feilaktig”

  1. Media jager i flokk… og da er sannheten første offer.

    Jeg vil faktisk tro at PFU ville kunne ett og annet i den måten en del medier har dekket denne saken på.

  2. Jeg har tenkt noe av det samme, at PFU på eget initiativ burde kunne gjøre noe. F.eks. Dagsrevyens innslag i går, eller var det Kveldsnytt, om denne nye «skandalen» og dette brevet som skal bevise pavens skyld. Det var sjokkerende tilogmed for meg som trodde jeg ikke nærte noen illusjoner om norske medier. Så viste det seg at jeg hadde noen illusjoner i behold likevel gitt. Samlige ord som var i bruk i reportasjen var ledende og sterkt negativt assosierene. I tillegg diktet journalisten sin egen historie. Noe sånnt som at «man skulle tro at prester og paver skulle ta seg av svake og hjelpeløse, men slik er det ikke i den katolske kirken» belærte journalisten. Jeeeezez. For første gang ble jeg virkelig støtt og krenket og grunnleggende rystet siden dette kjøret begynte. Hele min identitet som menneske ble krenket. Jeg ble for en gangs skyld målløs. Det ser kanskje uskyldig ut sånn som jeg beskriver det, og jeg husker ikke de nøyaktige ordene heller fordi hele tonen, de ordene som ble brukt, den grenseløse insinuasjonen fikk mitt eget mentale sensorapparat til å kollapse. Det var ren ondskap. Enhver allmennkringkastlig plikt var satt tilside. Hadde det vært TV2 eller noe annet som kom med dette, hadde det ikke vært så krenkende faktisk. Det er når allmennkringkasteren, statskanalen, begår en slik journalistisk forbrytelse at det blir virkelig alvorlig.

  3. Det er litt typisk for Vårt Land at de gjengir halvstuderte, sleivete religionsnyheter fra NTB, i stedet for å bruke sin kompetanse til å lage god journalistikk. Jeg syns de er for ukritiske i sin bruk av NTB.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen